Een tocht door het Hoge Atlasgebergte
Samenvatting:
* wandelen tussen de authentieke Berberdorpjes en de onbewoonde bergtoppen
* soms pittig wandelen
* prachtige vergezichten
* kennismaking met de levenswijze van de Berberbevolking
* slapen in Berberguesthouses
Het Hoge Atlasgebergte:
Wandelen in het Marokkaanse Atlasgebergte is in niets te vergelijken met wandelen in Vlaanderen of Nederland of andere Europese bergketens.
De uitzonderlijke en steeds afwisselende berglandschappen, de passages door de Berberdorpen en het contact met de lokale bevolking maken deze tocht héél bijzonder.
Je hoeft geen alpinist te zijn om in het Atlasgebergte te wandelen, een normale basisconditie en graag wandelen brengen je dagelijks een stapje dichter bij een top.
Elke tocht is anders, op maat van het weer, de mogelijkheden van de groep en de periode. Maar bij ze allemaal is het genieten van de lokale cultuur en natuur.
De ontkoppeling van sociale media geeft je hoofd de ruimte om je te concentreren op het wandelen, ‘kijken’, praten, reflecteren, eten en slapen.
Hoe ziet een wandelweek in de Hoge Atlas er uit?
De dag van aankomst in Marrakech, rijden we onmiddellijk richting Hoge Atlas. Deze rit van ongeveer een uur en half brengt ons via Asni en Imlil naar ons eerste guesthouse en onze eerste vertrekplaats.
Vanaf de tweede dag wandelen we gedurende zes dagen, gemiddeld 5 uur per dag.
Het parcours en de slaapplaatsen variëren van tocht tot tocht. We stappen steeds in en rond het Toubkal National Parc.
Het aantal hoogtemeters per dag varieert tussen de 500 en 1000m.
Bij een tocht met Toubkal wordt er 1000m geklommen en 2400m gedaald. Wie de beklimming niet meedoet doet die dag enkel een afdaling van 1400 m
De laatste, achtste dag, worden we naar de luchthaven gebracht, ongeveer 30 à 45min. rijden, voor de gezamenlijke terugvlucht.
Elke nacht wordt er in een ander guesthouse geslapen zodat we van de verschillende natuurrijkdommen en dorpjes die het Hoge Atlasgebergte rijk is kunnen genieten. Bij een Toubkalbeklimming (de “lichtere” variant) wordt er 1 nacht in tenten of in de berghut (slaapzaal) geslapen.
Een voorbeeld van een traject is Matate – Aït Aïscha – Tizi Ousm – Arund – Tachdirt – Tamguist – Imlil
Rond 7u ontwaken we om te ontbijten en klaar te zijn voor het aanvatten van de tocht. Vertrek is (meestal) om 9u in de ochtend en aankomst tussen 16u en 17u in de namiddag. Bij een Toubkal tocht via Imlil wordt er op de dag van de beklimming om 4u gestart (voor wie de beklimming meedoet), voor een wandeling van 11u. Wie enkel de afdaling meedoet wandelt 5u.
Tijdens het wandelen is er voldoende ruimte voor pauzes en een lange middagpauze om te genieten van de prachtige vergezichten en een overheerlijke maaltijd (klaargemaakt door onze Berber-kok).
Bij aankomst op de slaapplaats heeft de kok al gezorgd voor heerlijke thee met een versnapering en houden we ons groeps-reflextie-moment.
Nadien is er tijd en ruimte om te douchen, de slaapplaats in te richten, te rusten, te babbelen of gewoon het dagelijks leven n de dorpjes in je op te nemen.
Rond 20u(30) wordt het avondmaal geserveerd.
Algemene info
Reisduur: 8 dagen (7 nachten)
Aantal deelnemers: Min 4, max 8
Leden Neutrale mutualiteiten krijgen een tussenkomst van 200euro.
Leden van CM 315 euro (of 445 bij VT)
Solidaris: tussenkomst van 25euro /dag voor jongeren <18jaar
Jongeren die lid zijn van andere mutualiteiten kunnen een tussenkomst krijgen van hun mutualiteit voor ‘jeugdkampen’.
Nodige documenten:
* Geldig reispaspoort (geldig tot 6 maand na terugreis)
* BM111 (op te vragen bij de ziekteverzekering/mutualiteit)
* Voor minderjarige deelnemers een document getekend door je gemeente met ‘akkoord van ouders om mee te reizen met Resett’ (het document wordt je door ons verzonden)
Gezondheid:
* Vaccinaties zijn niet verplicht, raadpleeg je huisarts bij twijfel over je basisvaccinaties.
Marokko landklimaat
De meeste mensen denken bij Marokko aan hitte. Dit is logisch, aangezien de Saharawoestijn ook tot Marokko behoort. In het zuidelijke deel van Marokko is het inderdaad zeer droog en in de zomer heet, net als de lagergelegen delen in het midden van het land. Echter het kan in Marokko ook behoorlijk koud zijn en zelfs sneeuwen.
Het Hoge Atlas gebergte is het fijnst van mei tot eind oktober als er geen sneeuw valt en het niet te koud is. Op deze hoogte is de hitte van de steden vervangen door aangename warmte (25 graden ongeveer).